
SOIURI CULTIVATE
CUM SE CULTIVA DOVLEACUL DE CONSUM (PLACINTAR SAU DE COPT)
Originea dovleacului comestibil este in America. In tara noastra a inceput sa se cultive in zonele sudice inca din secolul al XVIII-lea.
Dovleacul se cultiva pentru pulpa si seminte. De la fructele ajunse la maturitatea fiziologica se ultilizeaza miezul fiert sau copt sau intr-o gama variata de preparare (prajituri, placine, sucuri) ce contin glucide, vitamine si saruri minerale. Plantele de dovleac comestibil (dovleac de copt / de placinta) prefera temperaturi in intervalul 20 – 30 grade C dar suporta temperaturi de maxim 38 grade C, si minim 9 – 10 grade.
Dovleacul placintar se cultiva pe terenuri bine structurate, fertile. Culturi bune premergatoare celei de dovleac sunt cam toate speciile legum: tomate, vinete, ardei, varza, fasole, mazare, cartof, morcov, pastarnac etc.
Cateva sfaturi de cultivare
Pregatirea terenului incepe inca din toamna, prin fertilizarea de baza, administrandu-se 50 tone/hectara gunoi de grajd bine descompus, 80-90 kg/ha P2O (superfosfat sau alte ingrasaminte pe baza de fosfor), care se incorporeaza in sol atunci cand se face si aratura (28-32 cm).
Semanarea semintelor direct in sol se face la sfarsitul lunii aprilie (cel mai devreme dupa Sfantul Gheorghe), la o adancime de 2,5 – 3 cm. Cu toate astea, datorita pietei dovleacului si a faptului ca solicitarea mai mare pentru fructele de dovleac apare toamna tarziu si iarna, fermierii au inceput sa semene dovleac in toata luna mai si chiar si in luna iunie. Se asigura astfel o recoltare mai tarzie si o posibilitate de pastrare pana in iarna, cand pretul dovleacului este mai mare.
In ceea ce tine de alegerea soiurilor detaliez:
Soi de dovleac cu fructe piriform – alungite, coaja şi pulpa sunt portocalii, greutatea de 3-4 kg. Agreează solurile uşoare, nisipoase. Se poate consuma copt sau fiert. Se recomandă semănarea începând cu luna mai. Se poate păstra în spaţii uscate, bine aerisite.
- Dovleac placintar (tip para) – soiuri OP: Orange Agro (soi autohton romanesc)
- Seminte de dovleac placintar Orange Agro soi autohton
- Orange Agro este un soi de dovleac placintar cu coaja si pulpa portocalie si cu fructe piriform alungite.
Semintele de dovleac de copt Orange Agro se seamana incepand cu sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai, de preferat pe solurile usoare, nisipoase.
Se pastreaza pe termen mediu in spatii uscate si bine aerisite. Se poate consuma copt sau fiert. - Greutate medie: 1 kg – 4 kg
- Dovleacul de copt Orange Agro se poate folosi la proiectele cu Finantare Europeana de clientii ce samanta certificata romaneasca, din soi autohton, dovleacul Orange Agro fiind in catalogul oficial al soiurilor.
- Mod de ambalare: pachet 1000 seminte.
Mai exista un alt soi romanesc:
Dovleac de copt :
- Tudor (soi OP cu coaja gri, pretabil la pastrare)
- Seminte de dovleac de copt Tudor, soi autohton
- Tudor este un soi de dovleac de copt cu fructul de forma rotunda, de culoare gri deschis, iar pulpa fructului este portocalie.
Semintele de dovleac Tudor au o perioada de vegetatie de 145-160 de zile, iar fructele ajung la 6-10 kg.
Prezinta o capacitate buna de pastrare, pe termen lung.
Dovleacul Tudor se preteaza cultivarii in fermele ce au accesat proiecte cu finantare europeana si care sunt obligate sa foloseasca samanta autohtona. - Mod de ambalare: cutie 1000 seminte
Putem infiinta cultura de dovleac atat prin semanare directa, cat si prin plantarea rasadului.
1. Cultivarea dovleacului prin semanare directa
In cazul folosirii soiurilor cu polenizare directa, multi dintre clientii nostri prefera sa semene folosind semanatoarea de porumb SPC 6. Schema de plantare folosita de majoritatea acest caz este de:
- 1.4 metri intre randuri x 80 centimetri intre plante pe rand / pentru soiul Orange Agro si in cazul semanarii varietatilor cu samanta mare, precum Tudor este nevoie de orificiu special la disc pentru samanta de dovleac;
Noi recomandam, in cazul semanarii directe, semanarea cu semanatori de precizie, cu discuri speciale pentru dovleac sau cu semanator manuale cu acelasi tip de discuri. Schema ideala de plantare, recomandata de noi este:
- 1.8 metri intre randuri x 90 – 100 centimetri intre plante pe rand / pentru soiul Orange Agro
- x 100 centimetri intre plante pe rand / pentru soiul Tudor.
In cazul semanarii manuale, recomandam pastrarea schemelor de plantare de mai sus.
Semanarea se va face incepand cu data de 23 aprilie si poate continua pana in prima parte a lunii iunie.
2. Cultivarea dovleacului prin plantarea rasadului
Cultura infiintata din plantarea rasadului se practica la hibrizii de dovleac. Se seamana in rasadnite, cel mai devreme in prima parte a lunii aprilie. Se poate semana esalonat, in etape, pentru a obtine productii esalonate.
Plantarea rasadului in camp nu se va face mai devreme de 1 mai. In Romania, datorita cresterii cererii pe dovleac de copt si placintar in intervalul septembrie – decembrie, plantarea are loc in jurul datei de 1 iunie.
Lucrarile de intretinere constau in rarit (in cazul culturilor infiintate prin semanat direct si al semanarilor dese), lasand 1 planta / cuib, 2-3 prasiri mecanice sau manuale, udari in perioadele secetoase si o fertilizare la inceputul perioadei de fructificare.
O parte din fermieri folosesc pentru combaterea buruienilor cu frunza ingusta (monocotiledonate) erbicide ca Pantera, Agil, Leopard, Fusilade Forte, etc.
Dovleacul de consum este o planta relativ rezistenta la atacul diferitilor agenti patogeni. Cu toate astea, in Romania, la momentul scrierii articolului, nu exista numeroase produse pentru protectia plantelor omologate la aceasta cultura .
Recoltarea se efectueaza cand fructele ajung la maturitatea fiziologica, in septembrie, dupa caderea primelor brume.
Fructele se pot pastra in spatii racoroase pe toata perioada iernii (in cazul dovlecilor cu coaja alba si a unor placintari – tip para) si prezinta o buna capacitate de pastrare.
Productia medie este de 30-35-40 tone / hectar (poate crestere in cazul folosirii fertilizalor organice si a culturilor irigate).
Porumb Olt – Soi Romanesc
Porumbul OLT se caracterizeaza printr-o perioada de vegetatie de 135 – 138 de zile, la 1368 de unitati termice active. Planta prezinta o inaltime totala de 244 de centimetrii si nu lastareste. Pe tulpina, regasim 18 frunze erecte.
Porumbul OLT are ca punct de insertie al stiuletului, zona situata la 95 de centimetrii.
Stiuletele porumbului OLT prezinta bob dentat, prismatic, de culoare galben-portocaliu.
Stiuletul are forma cilidrica-conica, de 19-20 centimetrii lungime, cu rahis de culoare rosie, si randament de boabe de 81-83 %. Greutatea medie per stiulet este de 235 de grame.
Boabele au un continut de 12,7% proteina, 70,4% amidon si 4,8% grasimi.
Porumbul OLT se caracterizeaza prin buna rezistenta la seceta, arsita, fuzarioza stiuletilor si tulpinilor, helmitosporioza si caderea si frangerea tulpinilor la maturitate.
Densitatea recomandata pentru porumbul OLT este de 50.000 – 55.000 plante/hectar la cultura neirigata. La cultura irigata se recomanda o densitate de 65.000 – 70.000 plante/hectar.
Porumbul Olt este un hibrid tolerant la seceta si arsita, de asemenea rezistent la bolile stiuletelui si frunzelor, la caderea si ruperea tulpinilor.
Este un hibrid productiv la hectar chiar si in anii secetosi, randamentul la boabe fiind de peste 85%.
In conditii optime de cultura se poate ajunge la o productie de 14.800 – 15.000 kg/ha.
Cantitatea de 10 kilograme este suficienta pentru insamantarea 0,5 hectare.
In concluzie as vrea sa rezum cateva aspect despre acest hibrid ROMANESC:
BENEFICII
- soi autohton, genetica INCDA Fundulea;
- valorifica dozele moderate cu azot si fosfor;
- valorifica apa la irigare;
- rezistenta la principalele boli ale porumbului;
- rezistenta buna la cadere si frangere;
- rezistenta buna la seceta si arsita.